Tłuszcze - których unikać, a które można jeść

Tłuszcze - których unikać, a które można jeść

Dzisiaj niedziela, więc nowy tydzień możesz zacząć świadomie wybierając zdrowe produkty :-)

Reklama Google. Nie zawsze jest fit ;-)

Tłuszcze, których powinniśmy unikać, a raczej w ogóle ich nie spożywać to tłuszcze utwardzone (uwodornione).
Są szkodliwe dla zdrowia z dwóch zasadniczych powodów: po pierwsze podwyższają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz wpływają niekorzystnie na poziom dobrego cholesterolu HDL.

Spożywanie takich tłuszczy może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy, chorób serca, a także otyłości, cukrzycy i obniżenia odporności.

Tłuszcze utwardzone zwane tłuszczami trans są tak niezdrowe, że nawet tłuszcz pochodzenia zwierzęcego taki jak smalec, słonina czy masło są znacznie zdrowsze od roślinnych tłuszczy uwodornionych.
Gdzie możemy spotkać te tłuszcze: zwłaszcza w restauracjach typu fast-food, gdzie bez przerwy smażone są kolejne porcje frytek, schabowych czy nuggetsów w tej samej niezmienionej od wielu godzin lub nawet dni fryturze.

Możemy spotkać je również w różnych ciastach, ciasteczkach, batonikach, prawie we wszystkich słodyczach i czipsach.
Czipsy właśnie usmażone w takim tłuszczu mają charakterystyczny chrupki smak i nie ociekają tłuszczem właśnie ze względu na wysoką temperaturę topnienia.

Radzę czytać uważnie etykiety. Jeśli w składzie produktu znajduje się "tłuszcz uwodorniony", "tłuszcz częściowo uwodorniony" lub "tłuszcz utwardzony" czy tłuszcz palmowy radze nie kupować tych produktów. Jeśli lubicie masło orzechowe, to też czytajcie dokładnie etykiety bo nawet w maśle dobrej jakości i za dobrą cenę można spotkać taki tłuszcz.

Spożywajcie zdrowe tłuszcze takie jak: jednonienasycone-oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, niektóre orzechy (ziemne, pistacje, migdały), niektóre ryby np: sardynki, awokado. Wielonienasycone-ryby takie jak makrela,pstrąg i śledź, olej lniany, orzechy włoskie.

Raz na jakiś czas można zjeść tłuszcze nasycone takie jak: tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, pełnotłuste mleko, boczek, słonina, smalec, masło, te tłuszcze uważa się za niezdrowe, ale umiarkowane ich spożycie nie powinno zaszkodzić.

Życzę mądrych i świadomych wyborów!!!