Często dostaję pytanie odnośnie słodyczy w diecie.
Jak sobie z nimi radzić, jak się powstrzymać przed sięgnięciem po czekoladkę, loda, batona…? Przecież tak kusi! Takie to dobre!
Musisz zauważyć alternatywy, które pozwolą Ci zaspokoić łaknienie na słodycze.
Alternatywy, które zrobisz sam – często dosłownie w kilka minut! Słodkie, sycące, pyszne i zdrowe.
Wiesz, co jesz – a to chyba największa wartość.
Słodycze bez cukru?
Jak najbardziej! Twoje kubki smakowe będą wystawiały te przepisy na piedestał… Twoje zdrowie Ci podziękuje, a forma będzie uśmiechała się do Ciebie w lustrze. A kiedy ktoś zapyta: „Jak to zrobiłeś?”, rzucisz „Jem słodycze, taka dieta!”.
Zamieszczam Ci w tym artykule przepisy, które po prostu MUSISZ przetestować.
Dołączam zdjęcia, które udowodnią Ci, że domowe słodycze kuszą bardziej, niż produkty ukryte w kolorowych foliach, jakie widzisz na sklepowych półkach.
Obiecuję, że się nie rozczarujesz… I już teraz życzę smacznego! :-)
JAGLANKA
(Bądź życianka/owsianka – w zależności od tego, jakie dodasz płatki; moim faworytem są jaglane, zarówno pod względem smaku, jak i właściwości, ale gust gustowi nie równy).
Przepisu nie podam, bo nie chcę Cię ograniczać. Wsypuj tyle płatków, ile potrzebujesz! Zalej wodą, dodaj odżywkę białkową bądź przyprawy takie jak cynamon, kakao – co lubisz. Dorzuć masło orzechowe, wiórki, orzechy i świeże bądź suszone owoce. Kombinuj, baw się – na tej samej bazie możesz zrobić dziesiątki różnorodnych wersji właściwie tego samego posiłku, który za każdym razem będzie zadowalający i mega smaczny, a przy okazji – zaspokoi Twoje łaknienie na słodkie!
MUG CAKE
♦ 30 g płatków owsianych/żytnich/jaglanych/orkiszowych (Wasz wybór) ♦ 50 g jogurtu naturalnego ♦ 15 g odżywki białkowej ♦ 1 jajo
Mug cake, czyli kubkowe ciasto, jest – można powiedzieć – rodzonym bratem poprzedniej słodkości. Z tym, że robimy się go w… mikrofali. Powyżej wymienione składniki mieszany i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na jakieś 3-4 minuty. Potem wyjmujemy, wyrzucamy na talerzyk i podajemy z dodatkami.
Owocowe lody proteinowe
♦ 200 g owoców (najlepiej sprawdzają się jagody, jeżyny, maliny, truskawki, wiśnie itp.) ♦ 20 g odżywki białkowej (owocowy smak jest tu strzałem w 10!)
Owoce (wcześniej zamrożone) obmywamy pod ciepłą wodą, aby trochę „puściły”. Wkładamy do naczynia, wsypujemy odżywkę białkową i blendujemy.
Możemy dodać do lodów również dodatki – tak naprawdę, co dusza zapragnie i na co kubki smakowe mają ochotę.
Czekoladki
♦ 30 g odżywki białkowej ♦ 25 g oleju kokosowego
Olej rozpuszczamy, dodajemy do niego odżywkę, mieszamy i do lodówki na godzinkę. Możemy do masy dorzucić także orzechy, masło orzechowe, owoce liofilizowane, bakalie.
Kulki LOW CARBS
♦ 40 g odżywki białkowej ♦ 4 łyżki mąki kokosowej ♦ łyżeczka kakao ♦ czubata łyżka oleju koko (do rozpuszczenia) ♦ mleko dla uzyskania lepkiej konsystencji ♦ 20 g daktyli ♦ 20 g orzechów ♦ wiórki kokosowe do obtoczenia
Mieszkamy odżywkę, mąkę, kakao. Dodajemy olej i mleko. Siekamy daktyle i orzechy. Dodajemy do masy. Formujemy kulki. Obtaczamy w wiórkach.
Omlet jaglany z cukinią i marchewką
♦ 1 średnia marchewka ♦ 1/3 średniej cukinii ♦ 50 g mąki jaglanej ♦ łyżka kakao ♦ 1 jajo ♦3 białka ♦ 5 g oleju kokosowego ♦ masło orzechowe ♦ owoce
Ścieramy na tarce marchewkę i cukinię. Białka ubijamy na pianę. Łączymy ze sobą starte warzywa, pianę oraz mąkę i kakao. Smażymy pod przykryciem na oleju kokosowym po obydwu stronach. Po usmażeniu na wierzch dodajemy masło orzechowe oraz owoce bądź jeszcze inne dodatki.