Dzisiaj polecamy fit sernik na zimno rekomendowany przez Skierniewickie Centrum Dietetyki.
Sposób przygotowania - spód
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, potem odcedzić.
Płatki owsiane i orzechy nerkowca zmielić na mąkę (w blenderze), dodawać do nich pozostałe składniki spodu i miksować, aż powstanie kleista masa.
Powstałą masą wyłożyć spód foremki i wstawić do lodówki.
Jak przygotować masę na sernik
Ser, jogurt i banana zblendować na gładką masę. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do masy. Nektarynki umyć i pokroić w drobną kostkę, dodać do masy. Gotową masę wlać na ciasto i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Polewa czekoladowa
Na patelni rozpuścić kostki gorzkiej czekolady i wymieszać z mlekiem. Polewą polać ciasto. Udekorować kawałkami nektarynki.
Składniki sernika na zimno z nektarynką
Spód:
- 100g płatków owsianych
- 20g orzechów nerkowca
- 10g wiórków kokosowych
- 15g oleju kokosowego
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- 5 łyżek ciepłej wody
Masa:
- 430g sera twarogowego chudego
- 170g jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 30g żelatyny
- 4 nektarynki
Polewa i dekoracja:
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- odrobina mleka 2% (ok. 5 łyżek)
- 2 nektarynki
Źródło: kopernik.dobrydietetyk.pl/co-nowego/2019/7/28/sernik-na-zimno-z-nektarynka