Jaglany budyń czekoladowy

Jaglany budyń czekoladowy

Warto pamiętać o zdrowych odpowiednikach słodyczy i w chwili kiedy mamy chęć na coś słodkiego skorzystać z takiej alternatywy.

Składniki budyniu

  • 2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego 2%
  • 100 g szklanki kaszy jaglanej
  • 15 sztuk daktyli
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania budyniu jaglanego

Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć.
Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, pokrojone daktyle, olej i szczyptę soli.

Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka (około 15 – 20 minut).

Następnie zdjąć z ognia, dodać płaską łyżkę kakao i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń.

Jeśli okaże się za gęsty, można podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej. Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami.