Trochę o tłuszczu. Czyli na czym możemy smażyć bez obaw

Trochę o tłuszczu. Czyli na czym możemy smażyć bez obaw

Chyba wszyscy lubimy smażone potrawy, ale też wiemy, że to niezdrowe. Jeśli nie możemy zmienić upodobań kulinarnych postarajmy się, by samo smażenie było najzdrowsze.

Zdjęcie poniżej przedstawia tabelę, która pokazuje temperaturę dymienia tłuszczy, na których możemy z powodzeniem usmażyć sobie np. jajecznicę na śniadanie czy też pierś kurczaka do obiadu.

Najlepiej w zestawieniu wychodzi masło klarowne które posiada najwyższą temperaturę dymienia, czyli najprościej mówiąc możliwie wysoka temperatura uzyskana na patelni nie "zepsuje" nam potrawy i będzie nadal potrawą zdrowych tłuszczy.

Ja osobiście używam oleju kokosowego rafinowanego, który świetnie sprawdza się w mojej kuchni.

Na czym smażyć