Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Doskonały przepis znaleziony dla Was w internecie :-)

Składniki

Ilość na 2 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej (nieugotowanej)
  • 200 g mięsa mielonego z indyka
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 50 g mozarelli
  • pół opakowania passaty pomidorowej
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa meksykańska
  • 2-3 duże papryki
  • tłuszcz do smażenia (opcjonalnie)

Przygotowanie

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni, następnie dodać mięso mielone, przyprawę meksykańską, pieprz i sól do smaku, podsmażyć.

Dodać passatę i redukować, aż do uzyskania gęstego sosu.
W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną, dodać do mięsa razem z ziarnami słonecznika, całość dokładnie wymieszać.

Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i faszerować przygotowaną masą, na wierzchu położyć mozarellę.

Gotowe papryki układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zapiekać w 180 stopniach przez około 35-40 minut.