Co na śniadanie? Pieczona jaglanka!

Co na śniadanie? Pieczona jaglanka!

Większość z Was pewnie nie lubi jeść na śniadanie owsianki czy jaglanki, bo wygląda jak papka, więc kto by to jadł..

Dzisiaj wymyśliłem coś takiego: pieczoną jaglankę.

Reklama Google. Nie zawsze jest fit ;-)

Naprawdę smakuje wyśmienicie, jak ciasto, jest słodka i pyszna.

Skład

  • 150 g płatki jaglane
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • mleko lub woda
  • 20 g orzechy włoskie
  • 30 g żurawina lub rodzynki
  • 2 banany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Przygotowanie posiłku

Jajka wbić do miski, półtora banana rozgnieść i wrzucić do jajek, dodać cukier, mleko lub wodę i razem wymieszać.

Dodać do tej masy płatki, mąkę, proszek, orzechy, żurawinę i razem wymieszać.

Ja użyłem płatków jaglanych, ale jak chcecie można użyć każdych innych.
Taka masę wylewamy na brytfannę i pieczemy w temp. 180 °C przez około 40 min. Na koniec pieczenia posypujemy jaglankę wiórkami kokosowymi.

Bez porównania ze zwykłą owsianką. Smakuje tak samo na ciepło jak i na zimno.

Polecam