Większość z Was pewnie nie lubi jeść na śniadanie owsianki czy jaglanki, bo wygląda jak papka, więc kto by to jadł..
Dzisiaj wymyśliłem coś takiego: pieczoną jaglankę.
Reklama Google. Nie zawsze jest fit ;-)
Naprawdę smakuje wyśmienicie, jak ciasto, jest słodka i pyszna.
Skład
- 150 g płatki jaglane
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- mleko lub woda
- 20 g orzechy włoskie
- 30 g żurawina lub rodzynki
- 2 banany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
Przygotowanie posiłku
Jajka wbić do miski, półtora banana rozgnieść i wrzucić do jajek, dodać cukier, mleko lub wodę i razem wymieszać.
Dodać do tej masy płatki, mąkę, proszek, orzechy, żurawinę i razem wymieszać.
Ja użyłem płatków jaglanych, ale jak chcecie można użyć każdych innych.
Taka masę wylewamy na brytfannę i pieczemy w temp. 180 °C przez około 40 min. Na koniec pieczenia posypujemy jaglankę wiórkami kokosowymi.
Bez porównania ze zwykłą owsianką. Smakuje tak samo na ciepło jak i na zimno.
Polecam