Lucky13Coffee
fot. Dobry Dietetyk
fot. Dobry Dietetyk

Owsianka na śniadanie

W dużej mierze to szybkość i wygoda, ale czy tylko?

Ciągoty do skoncentrowanych węglowodanów z rana pojawiają się na wyraźne życzenie mózgu który uruchamia złożoną kaskadę przemian neurohormonalnych, by skutecznie zachęcić nas do śniadania z większą ilością węglowodanów.

To właśnie wczesnym rankiem podwzgórze uwalnia duże ilości Neuropeptydu Y (NPY) – substancji zwiększającej apetyt na cukry.
To między innymi, dlatego w godzinach rannych mamy większą ochotę na płatki, śniadaniowe, sok, owoce niż na porcję jajecznicy na bekonie.

Tak więc wczesnym rankiem nasze szczególne upodobania do potraw węglowodanowych mają swoje uzasadnienie fizjologiczne, którego zmieniać na siłę wcale nie musimy.

Nieco inaczej sytuacja wygląda wieczorem.
Wówczas mózg już wie, że niebawem pójdziemy spać i będzie potrzeba więcej energii na zapas. Wówczas zwiększa się wydzielanie neuropeptydu Galaniny który zwiększa apetyt na coś bardziej tłustego. Tutaj kontrola jest już wymagana.

Znalezione na profilu Skierniewickiego Centrum Dietetyki: https://www.facebook.com/skierniewickie.centrum.dietetyki/posts/921303098211829